Keresés a termékek, receptek és egyéb tartalmak között
 Keresés ebben Keresés ebben

Cél 3: Élelmiszeripari termékeink 100%-a felelős forrásból és felelős feldolgozótól fog származni

Fenntartható halászati fejlesztések: Akvakultúrákra vonatkozó szabványok

Mi a környezetvédelmi kérdés?

A hal- és a kagylógazdaságokban folyó akvakultúrás termelés az élelmiszertermelés egyik legfiatalabb és leggyorsabban fejlődőága a világon, amely mára közel felét teszi ki a globális haltermelésnek. A fejlődő országokban nagyon sok ember megélhetésén javított, ugyanakkor környezetvédelmi és szociális hatásait tekintve is felvet bizonyos aggályokat, például a szennyvíz kezelése vagy a tóépítéseknek a mangrove-ökoszisztémákra gyakorolt káros hatásai miatt.

A halak és tengeri élőlények termelésének takarmányhasznosítási aránya drámaian javult az utóbbi években, de az akvakultúrák továbbra is gondosságot és figyelmet igényelnek, hogy környezetvédelmi szempontból felelősen működjenek.

Mi az irányelvünk?

Hiszünk benne, hogy a felelősséget biztosító szabványok létfontosságúak annak bizonyítására, hogy a hal-, és kagylógazdálkodás egy működő, és jobban fenntartható élelmiszertermelési módszer.

Külső szervezetek tanúsítási eljárásait alkalmazzuk, és mi magunk is vezető szerepet vállaltunk két globális szabvány kialakításában, amelyek alapvetően hozzájárultak az akvakultúrák fenntarthatóbbá válásához.

Az Iglo tulajdonosi magatartási kódexet tart érvényben a hal- és kagylógazdaságok számára, amelyben minden forrásunktól megköveteljük, hogy megfeleljen a következő függetlenül érvényesített szabványok egyikének: a Global Aquaculture Alliance (GAA) "Best Aquaculture Practice" vagy Global GAP farm minősítésének, vagy Aquaculture Stewardship Council (ASC) minősítésének, amelynek létrehozásában az Iglo meghatározó szerepet játszott.

Figyelmet fordítunk az akvakultúrákban takarmányozásra használt halliszt és halolaj eredetére, valamint a fajokra, amelyekből készültek. Emellett segédkeztünk az International Fishmeal and Fishoil Organisation (Nemzetközi Halliszt és Halolaj Szövetség) által kivitelezett globális szabvány és minősítési program kialakításában a halliszt és halolaj felelős forrásokból való beszerzésének garantálására.