Keresés a termékek, receptek és egyéb tartalmak között
 Keresés ebben Keresés ebben

Cél 3: Élelmiszeripari termékeink 100%-a felelős forrásból és felelős feldolgozótól fog származni

Fenntartható Halászati Fejlesztés: a vadon élő halak halászatára vonatkozó előírásaink

Mi a környezetvédelmi kérdés?

A halászatok termelését az illegális halászat és a túlhalászás világszerte veszélyezteti. Az európai halászati területek is túl vannak halászva, a Közös halászati politikában (Common Fisheries Policy, röviden CFP) nemrég eszközölt változtatások egyelőre még nem éreztették hatásukat. Emellett a fogási módszerek egy részét megkérdőjelezik, mert nem kívánt fajok kifogásával járnak (ún: mellékfogás), és a nem kívánt fogást gyakran kiselejtezik. Egyes halászati módszerek emellett a tengeri ökoszisztémát is károsíthatják.

Mi az irányelvünk? 

Az irányelvünk szerint valamennyi hal esetében alkalmazzuk a Forever Food Together szabványát, amelynek 2020-ra el kell érnie a "felelős forrásból, felelős módon feldolgozva" jelzés státuszát.

Az Iglo csoport 15 éve vezeti a halászatok fenntartható fejlesztését szolgáló szabályok kialakítását, azzal a céllal, hogy hosszú távon is jól termelő halászatok jöjjenek létre. 2020-as célkitűzéseink eléréséhez három stratégiával rendelkezünk.

  • Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) felelős halászatra vonatkozó magatartási kódexét használjuk iránymutatásként, hogy miként szerezzük be a halat felelős forrásból. Ezért egyáltalán nem fogadunk el olyan halat, amely illegális, nem bejelentett vagy nem szabályozott forrásból, illetve túlhalászott állományokból származik. Valamennyi vadon fogott halunk felelős forrásból származik és teljes mértékig visszakövethető egészen a fogás pontjáig.
  • Lobbizás a halászatokat irányító és szabályozó szervezeteknél, illetve a velük való együttműködés a FAO magatartási kódexének alkalmazásáért.
  • A halászatok ösztönzése, hogy vegyenek részt olyan minősítési sémákban, amelyek hitelesítik a vállalkozás felelős vezetését és fenntartható működését. Jelenleg a Tengerhalászati Tanács (MSC) minősítési rendszere áll legközelebb a mi halászatokra vonatkozó minősítési sémánk feltételrendszeréhez.
  • Az Iglónak mára több MSC minősítéssel rendelkező terméke kapható, több európai országban, mint bármelyik másik élelmiszeripari márkának.
ESETTANULMÁNY